in life you must keep on
dreaming
because otherwise, you are just sleeping

28.10.14

A trip to Zoo Negara [October 2014]

Assalammualaikum dan hai~

So last Sunday we went to Zoo Negara. An impromptu thing suggested by Kanda. Zain dah mula show interest kat haiwan, sesuailah bawak dia jalan-jalan. Kanda pun tak pernah datang Zoo Negara.

The Zoo Virgins

Kitorang pergi pagi, dalam pukul 9.30 dah sampai, beli tiket dan masuk. Kitorang bawak stroller, sebab senang nak bawak Zain dan jalan dalam Zoo ni luas.


Hi Mr. Emu, you look handsome today.

That's Zain imitating a tiger's roar.


We also went to see the Macaw and Sea Lion show. By this this time Zain was sleepy and started to get cranky. Kanda managed to volunteer for this session where you donate money and a kakatao will fly to you and grab the money from your hand. Zain takut, hahah! We didn't wait for the show to end thoug because Zain insited on having a tuti (read: roti).

Menapak lah kitorang cari kedai yang jual roti. Jumpa la satu restoran dalam tu jual waffle (closest resemblance to a tuti that we can find). Dah beli, tak nak pulak budak tu makan. He ate his father's sweet corn in a cup instead. Bondanya ni ha yang kena habiskan waffle tu. Hai lah anak~

Then, we went to see the Orangutan. Zain ni nampak macam excited pasal monyet. Baju dia yang ada gambar monyet dia akan tunjuk sambil cakp "mangkey", pastu buat bunyi monyet. Jadi datang Zoo Negara ni memang harap sangat dapat tunjuk kat Zain rupa monyet sebenar. Kat Zoo Negara ni, tempat Orangutan adalah paling hujung sekali. Kitorang berjalan lah ke situ, lalu Savanah area. Dah dekat hujung tu macam pelik, kenapa tak ramai orang. Sampai je kat tempat Orangutan, sekor pun tak ada. Kecewa! Penat tahu jalan jauh-jauh. Tak tahulah kat mana Orangutan ni sebenarnya.

On the way to the exit, lalu area mawas, pun tak ada juga. Masa tu dah pasrah, balik je lah since Zain pun dah mengantuk. Singgah booth kejap ambil gambar, pastu balik rumah.

Overall, I'm quite disappointed with Zoo Negara. It has potential but it's not developed. Rilla suka compare dengan Singapore Zoo. Bukan nak condemn, but I really hope that Zoo Negara step-up their standard. Kalau Singapura boleh buat tropical zoo yang cantik, kenapa kita tak boleh?

4 comments:

  1. Rilla, try bawa Zain pergi Farm In The City kat Seri Kembangan... kat situ lagi best sebab kita boleh ada direct contact with the animals... surely Zain will enjoy more compared to Zoo Negara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for the info! Agak jauh la SK tu, tapi boleh consider

      Delete
  2. Akk xbwk lagi aish ngn yaya gi zoo..
    Yg besar dah pnh bawk..
    Bg akk mahal la zoo dan tak berbaloi sngt kot..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la kak, tak berbaloi. Kuciwa daku

      Delete