in life you must keep on
dreaming
because otherwise, you are just sleeping

6.1.15

Virus Jahat! Virus Jahat!

Assalammualaikum dan hai semua!

Sooo.....last week Zain was hospitalized (again) due to virus infection. Admitted on 30 December, discharged on 3rd Jan. Lama tak? Masuk hospital tahun lepas, tahun ni baru dapat keluar, heheheh.

The previous weekend, we went to Ipoh and stayed there for a night. Hari Sabtu tu Zain dah mula batuk-batuk. Hari Ahad mula demam. Hari Isnin pun masih demam. Batuk makin teruk. Batuk yang nampak dada dia macam kedalam tu. So hari Selasa tu bawak dia gi jumpa paed. But his usual paed was not on duty that day. So diorang assign another doctor. Dr. ni baru lagi kat DEMC, Dr. Vidya nama dia. Baiiiikkkk sangat. Terharu pulak dengan kebaikkan Dr. Vidya ni. Setiap kali dia buat rounds dia, lepas habis check Zain, dia akan tanya Rilla pulak, "Mummy macam mana? Mummy OK? Hopefully, he'll be sleeping soon, so Mummy pon boleh rest jugak"..dengan suara lembut je bercakap.

She put Zain on antibiotic. Biasalah, antibiotic ni kena habiskan. Jadi berkampunglah kitorang dekat hospital tu. Antibiotic was given to him for 5 days. Memang kali ni warded dia tak aktif. Previously he still want to play around the room. Tapi kali ni, ada bola, pistol semua tak berapa nak layan. Makan pun tak ada selera. Tapi nasib baik susu nak minum. Clingy tu jangan cakap lah. Tidur, tengok tv, minum susu semua nak baring atas badan ayah dan bonda. 

Hari Sabtu berikutnya, dah habis antibiotic, tapi batuk dan kahak masih ada sikit. Kalau ikut Dr., dia nak suruh stay sampai Ahad pagi, tapi kitorang mintak discharge malam tu jugak. Makpak Zain ni dah sakit-sakit badan duduk hospital lama-lama. Zain pun nampak tak happy.
So sekrang kitorang masih teruskan buat phisioteraphy sendiri...ala yang tepuk-tepuk tu.

Ingatkan dapat clean record tanpa warded untuk 2014, tapi perancangan Allah sebaliknya. Kesian budak ni, dok nyanyi lagu "If you're happy" tapi tak boleh nak tepuk tangan, huhu.

So that's how our 2014 ended. Hopefully 2015 will be a better year for us. Ditambahkan kebahagiaan, ditambahkan rezeki, ditambahkan kesihatan, ditambahkan anak (eh?)...Aamiiin.

4 comments:

  1. Hopefully tahun ni zain lbh aktif dan sihat ye syg.mummy pun kena sihat jugak..

    ReplyDelete
  2. Get well soon! insyaAllah..nk upt roger ye..hahaha

    ReplyDelete