in life you must keep on
dreaming
because otherwise, you are just sleeping

11.3.14

Blogger Reading List Spam: How to Remove?

Assalammualaikum dan hi pembacaku sekalian.

Siapa kat sini ada masalah spam kat Blogger reading list? Dekat reading list ada satu blog yang kita tak follow, tapi asyiklah dok timbul dengan topik yang entah apa-apa.

Rilla kena. Spam dari blogger Indonesia. Topik macam mana elak panah petir lah, vampire lah, kadang tajuk macam dalam Majalah Mastika. Sehari entah berapa banyak post dia. Yang Rilla kena dengan blogger nama Cindy Agnesta, nama blog Berkatalah Dia. Ni blog Tatie yang lama dulu sebelum dia tukar URL.

Ni post dari pagi ini sahaja. Banyak kan?

So Rilla try tengok kat "Manage Reading List" untuk unfollow, tapi URL berkatalahdia.blogspot.com ni tak ada, so tak boleh unfollow. Dah tu macam mana nak remove? Cara-caranya adalah seperti di bawah:-

1. Klik setiap log di panel Reading List sebelah kiri. Penat sikit part ni. Kenal pasti nama blog yang mengandungi entry-entry spam ini.

Klik setiap blog dalam reading list korang (kotak merah)

Untuk kes ni, nama blog adalah "Kisah Tatie". See? Bertapa liciknya spammer ni. URL lain tapi tumpang blog lain.

2. Pergi ke "Manage Reading List".

Tekan icon gear tu.

3. Cari blog yang berkenaan dan tekan "Settings".



4. Nanti ada satu pop-up box akan keluar. Klik "Stop following this site".


And you're done! Lepas tu follow balik blog tu. Insya Allah dah remove dah blog spam.

Selamat mencuba!

8 comments:

  1. rilla..thanx atas pertolongan! lega dah remove blog ngarut tuh..tq2! :)

    ReplyDelete
  2. ohhh...gitu.. thanks for sharing babe ..b4 ni i ignore je haha

    ReplyDelete
  3. pernah kena..blog dari indonesia..dah la blog lucah pulak tu...nk unfollow die x boleh..sakit ati

    ReplyDelete
  4. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  5. Thanks rilla....kena jgk spam ni

    ReplyDelete
  6. tenkiu sis. lega dah. kalau tak tu semak bila bkak blog je, kuar kat reading list.

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah terima kasih..lpas baca blog awak, ttibe rase diri ini tak pandai..huhu

    ReplyDelete