in life you must keep on
dreaming
because otherwise, you are just sleeping

15.4.14

Surga FuadRilla: The Beginning

Assalammualaikum dan hai semua!

We're only a few days away from getting the keys to our own house, yay! Actually, tak sure kenapa tak dapat kunci lagi, payment dah habis released by bank 2 minggu lepas. Called PKNS this morning, they're expecting to handover the key next week. Next week tu lama bagi kitorang OK? At least kalau dapat minggu ni, weekend nanti boleh pergi tengok ajak contractor sekali. Perhaps I'll pay PKNS a visit and try to negotiate if we could have the keys sooner. My uncle bought a unit in the same apartment (but different block) got the keys already last week, jealous tau, haha.

Our house: Kristal View Seksyen 7 Shah Alam
Our block in on the left. Depan tu, yang tanah kosong tu Masjid.

We're a property noob, and this is our first property, so we don't know much about the procedures and processes. Sebenarnya, tak adalah survey-survey sangat sebelum ni. But I think it's wise to start now.

Planned Date to Move
Tak decide lagi. Kalau ikutkan Rilla nak pindah secepat mungkin sebab kalau lambat, rugi sebab kena bayar duit sewa rumah sekarang. Kalau nak pindah secepat mungkin, kena target sebelum puasa, which means we only have about 9 weeks if we got the keys next week. Another option is to wait until after Raya. Kanda mungkin dapat bonus end of June, so we'll have a bit more to spend for renovations.

Renovations
Only the basic and minor ones. Budget kitorang sangat ciput sebab kalau boleh tak nak buat personal loan. Jadi mungkin yang basic-basic je:
  1. Wiring
  2. Lighting & kipas
  3. Aircond (KIV)
  4. Grille
  5. Railing langsir
  6. Pantry shelves
  7. Plaster ceiling (KIV)
  8. Cat (KIV)
Plaster ceiling tu recommended by contractor sebab kerja dia banyak kecah. So dia recommend  buat PC dulu, reno lain buat kemudian pun takpe. Kitchen cabinet takde dalam list due to our modest budget. Takpe, dapur sekarang pun takde KC, pepandailah nanti. Besides, I'd like to get proper KC, so I'm saving up. Lambat pun takpe, janji dapat buat yang puas hati dan dapat kitchen appliances yang best-best. My mom je tak berapa suka idea buat KC kemudian, berkecah nanti katanya. Nanti kitorang upah cleaner je, heheh. I plan to buy the appliances dulu, pastu nanti KC tu boleh design around the appliances.

Penat sikit la buat reno works by stages ni compared to buat sekali harung. Kalau buat sekali harung, masuk-masuk rumah, dah siap dah semua. But there's where the adventure is, we planned to reno by area. Mungkin bila dah cukup fulus, start dengan dapur. Pastu mungkin ruang tamu pulak..jadi rumah tu sentiasa ada suntikan kelainan...cewah!

Furnitures
No plan to buy any. Yang ada sekarang ni pun cukup.

Services/Utilities
Kitorang tengah fikir nak sambung pasang alarm ke tak kat rumah baru ni. Kontrak kitorang dengan alarm sekarang 2 tahun, akan habis bulan 9-10 nanti. Kalau nak pasang alarm, then kena atur untuk diorang buat wiring kat rumah baru nanti. Astro pun nak kena pindahkan, or maybe boleh explore option untuk install Unifi dan Hypp TV.

Moving Supplies
Belum buat checklist lagi. I'm thinking:
  1. Kotak (dah start kumpul sikit-sikit)
  2. Plastic wrap
  3. Old newspapers
  4. Box tape
  5. Masking tape
  6. Box labels
  7. Heavy duty garbage bags
  8. Source for cleaner
  9. Source for lori pindah
Bila fikir nanti nak kena packing semua barang kat rumah ni, stress je rasa, huhu. Banyak rupanya barang. Anything else that I miss? Lori pindah tu kena amik berapa tan selalunya? Bubble wrap perlu ke? I welcome any opinions or if you guys nak share experience pun boleh :D

17 comments:

  1. bestnya dah nak masuk rumah sendiri
    semoga dipermudahkan urusan ye sis..
    akk punya rumah lambat lagi nak siap..
    sobs...sobs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala kak, saya beli 2 tahun lepas, hehe

      Delete
  2. Yeay..excited sama..nanti share ye process2nye..ktorg pun property noob..hahaha..ktorg maybe next year la baru dpt kunci..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnya, Kina pun nak masuk rumah sendiri

      Delete
  3. rilla,
    happy for you.. rumah rilla dekat dgn rumah ina kan (amrina).
    seronok.. actually i just moved to bukit bandaraya shah alam last february.. mmg lecehhhh nak packing.. tp i suggest mcm perabot yg u rasa sng kena calar, balut je 2-3 layer dgn bubble wrap.. and the rest yg boleh dismantle, better bukak la nnt boleh save space dlm lorry.. like me, brg kiteorg mmg sikit.. perabot takde masa rumah sewa dulu. so we sewa lori 1 tan je.. tpi brg yg kecik2 lain masuk dlm keta2 parents yg ada mpv and our car.. tu basic la yg i boleh share.. like astro /unifi just inform them je , mcm kiteorg kene bawak tv awal2 kt rumah baru , tp my aunty ckp.. tak bawak tv pun xpe just ckp dgn dorg nnt org astro bawak tv kecik utk dorg test.. tp sbb we oll x tau tu yg hntr tv trus last2 kt rmah sewa boring la xde tv..kikikiki..

    haa,, one more thing.. if u ada trolley lg sng… nnt masa nk pindah sng nk stack kotak2 trus tolak takde lah nak kena angkat byk2 satu satu.. that day i guna 3 trolley utk angkat brg dr lorry naik atas.. cepat skit keje, n mudah la for the guys nnt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually, ayah Ina pun beli one unit kat apartment ni, so kitorang sekali buat reno sama2. Haa...trolley tu penting, lupa plak

      Delete
  4. Hi Rilla,
    i suggest amik this one company Morris Ventures.For lori 3 tan and 3 workers they charged me rm530 x silap. Email me at pumpernikell@gmail.com and i'll forward you the quotation.

    Plus diorang sediakan film so they'll wrap everything to prevent scratches.They came over to my place at 10,put away everything in the lorry straight away then around 1 habis.Takes time to arrange everything in the lorry.

    We had lunch, they drove to sepang, and unloaded everything in the correct room.I labelled all my bags and boxes "bilik atas /masterbedroom /dapur" etc .they were quick and the service was worth our money!

    Do get boxes now!and newspapers,and masking tape.loads of em!happy packing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, OK lah tu 530 from SA tu Sepang with that kind of services. Nanti I email

      Delete
  5. congratulations. ni dkt sek7 area i city tu eh? i mcm igt2 lupa lalu area tu hehe. 9 weeks = 2months. sempat la kot nk msk before raya. tp if xnk rush, slow2 after raya pn ok. hehe. ok part kemas barang kotak2 i xnk pk. haha malasnye part tuuuuuu. rs nk sumbat je semua dlm plastik sampah haha. kidding. nsb baik baju dgn pinggan mangkuk je I kene angkut. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah. dekat area I City, Jakel tu semua. Kalau ikut malas semua pun i sumbat plastik itam je, heheh

      Delete
  6. bestnya nanti share2 info tau rilla. yayyy happy for u

    ReplyDelete
  7. yeay!!!congratz rilla!!! :)
    eksaited tau nak masuk rumah sendiri
    lain rasanya dgn rumah orang.haha..
    congratz again!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks! Betul2, rumah sendiri rasa lain.

      Delete
  8. yer lah rilla...kalau nak buat reno..buat plaster ceilling dulu...aty ni dlm proses nak buat..dah setahun duduk..dah banyak barang nya..ni ngah pening mana nak letak perabot2 tu time derang buat keje nanti.. :)

    ReplyDelete