in life you must keep on
dreaming
because otherwise, you are just sleeping

23.5.14

Renovation Progress

Assalammualaikum dan hai semua~

Meh Rilla sajikan entri rumah lagi. Hahaha, hadaplah korang dengan entri rumah memanjang.

Dah lebih dua minggu rumah kitorang start renovate. So far the progression is quite good. There were hiccups, but nothing major so far. Benda pertama yang contractor buat adalah pecahkan dinding bilik utility tu. Sekejap je diorang pecahkan, setengah hari dah habis pecah. Bila tengok dah pecah tu, puas hati. Barulah dapur tu lapang sikit.

Rupa selepas pecah dinding.

Nampak tak bekas dinding yang fi pecah tu kat bahagian lantai? Plan asal nak letak tiles yang sama. Semalam kitorang jumpa contractor. Rupa-rupanya ada 3 tiles yang berbeza kat situ dan level lantai bilik utiliti tu tinggi sikit dari lantai dapur. Jadi, kalau pasang tiles dia tak akan rata. Our contractor suggested that we use decor stone to level the floor. Kitorang pun OK je sebab long term plan nak pasang laminated wood kalau ada rezeki nanti. Actually, best jugak letak decor stone, takdelah tiles tu berubah tetiba sangat (faham tak ayat ni?)

Sebahagian dari lampu dan kipas

Hujung bulan April haritu kitorang pergi survey lampu dan kipas. Minggu pertama renovation kitorang pergi beli lampu tapi tinggal kat kedai lampu-lampu tu semua. Tunggu green light dari contractor, baru ambil barang. So last week, ambil barang bawak pergi rumah dan label setiap kotak, ni kipas untuk letak mana, ni lampu untuk mana. Kitorang beli dari 3 kedai yang berbeza, sanggup kau! Dah dua-dua cerewet kan? Nanti rumah dah siap Rilla share kedai-kedai ni ye.

Our living hall so far - plaster ceiling dah siap. L-Box je.

Setakat ni kipas dah pasang kecuali untuk dining area sebab dining area kitorang guna 2 kipas, so kena budget pendant light kat tengah. Lampu in progress, tinggal living, dining dengan dapur je. Hacking pon in progress lagi sebab kitorang mintak tambah plug points dekat living dengan kitchen. Yelah kat living kan TV, astro bagai semua pakai banyak plug point. Dapur lagi lah.

The laundry area

Laundry area belum start lagi. Actually laundry ni kitorang nak buang railing atas faktor keselamatan. Buat dinding terus. Nampak tak belah kanan tu, koridor depan rumah. Senang je if orang nak panjat dari koridor masuk ke laundry area. Mula ingat nak pasang grille je, tapi bila hujan, air hujan boleh masuk. So, pasang dinding dan tingkap terus. A bit tricky nak buat dinding sebab ada paip belah kanan tu. So the contractor will do something about it.

Grille pun dah siap. Cuma yang tak bestnya kena ikut spec PKNS, tak lawa hokey design dia. Tapi terpaksa ikut lah kan? Penat je berangan nak grille macam mana, last-last kena ikut spec developer. Tapi nasib baik boleh pilih warna suka hati. Kalau ikut developer, warna putih, tak koser nak guna grille putih, tak larat nak maintain.

So that's it the progress so far. Targeted siap end of this month. Kitorang dah excited benar dah ni. I just want to move and settle down. Rumah sendiri kan? Semangat dia lain sikit.

13 comments:

  1. Semoga dipermudahkan untuk sis ye

    ReplyDelete
  2. bestnye la bc rilla pye progress. hehe.. turn i lambat lg ha..
    apartment yg i tgl skrg pn kene ikt developer. color dark choc lg. xleh nk krawang ke fancy ke ape(mmg xmnt krawang pn haha). tp smpi hari ni i xpsg grill. kehkeh. kirim slm jela dh jual dh pn.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ni takut sebab Zain lasak sangat, so demi keselamatan dia la. Kalau ikutkan hati ni, memang tak nak pasang.

      Delete
  3. Awak, kalau nk buat major reno (pecah dinding, buat tembok tmpt laundry) tu, tak perlu dpt consent pkns ke? Wakil pkns ada ckp tak leh buat tembok tmpt laundry. Dia suruh maintain spt keadaan asal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tanya dah dengan PKNS, dia cakap boleh je.

      Delete
  4. Rumah apartment boleh buang dinding yer?Kalau cam ni nanti nak buang jugak la..Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends on developer and management. Mine cakap boleh je. Siap bagi tahu lagi dinding mana konkrit dinding mana batu.

      Delete
  5. Replies
    1. biasa je dear sebab takdela reno banyak sangat pun.

      Delete
  6. Kalau minat nak renovate rumah dgn harga bajet dan kualiti baik bolehlah hubungi Arif (019-334 5398) @ emel: armacon_intelligence@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. as salam, tumpang tanya yang major reno (pecah dinding, buat tembok tmpt laundry) awak buat ker? sebab kitaorang nak buat but PKNS (management) tak kasi... saya ada emel personnel (sedikit pertanyaan) ke emel, rilla.amrillah@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Nanti saya reply email ya.

      Delete